Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

Sant Martí dels Castells

Seguint la nostra ruta històrica personal, ens hem arribat al Castell de Sant Martí dels Castells, aquell castell que tots hem vist al anar o tornar de Puigcerdà, un petit túnel travessa el turó on es troba abans d’arribar a Martinet, venint de Puigcerdà.

Es molt interessant poder entrar en una construcció com aquesta, tot i que es tractaba d’una construcció defensiva, es conserva en molt bon estat i es veu com èren les estances i fins i tot en una d’elles s’hi aprecia una mena de fresquera, o dipòsit que es va colmatant amb branques i terra.
De la Viquipèdia n’hem extret això, es una llàstima la poca informació que hi ha sobre aquestes construccions i la seva influència en la història de la regió.
“Les ruïnes del castell van inspirar a Gustavo Adolfo Bécquer el seu poema La cruz del diablo (1860).
Pere Tomic, a Històries e conquestes dels reis d’Aragó (1438), situa aquí la mort per part del comte de Cerdanya del seu nebot. Aquest fet va originar l’erecció del monestir de Sant Martí del Canigó com a penitència. Aquesta versió llegendària va ser recollida per Jacint Verdaguer al seu poema Canigó(1886).
Durant la guerra del Francès, un reduït nombre d’homes es van fer forts al castell defensant el pas estratègic davant les tropes franceses. Un cop pactada la rendició, els francesos van formar per retre honors als defensors. Només va sortir un sol home coix, l’únic supervivent que havia defensat el castell les últimes hores. Popularment es coneix com “El castell del coix”. “

Davidmsfoto ©

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: