Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

Vies de comunicació

En l’època Carolíngia la nostra comarca era un important nucli dins del territori català, s’acostaba a la importància que tenia el comtat de Barcelona en l’edat mitjana, la nostra coamrca es trobava dins del que es coneix com el comtat d’Urgell, i del que durant uns anys en fou comte en Guifré I el Pelós, abans de ser-ho de Barcelona, el que denota la importància d’aquest comtat.

Les restes d’aquest comtat s’estenen per la nostra comarca en forma de topònims i construccions, tot i que la modernització en un primer moment les ha anat fent desaparèixer, i posteriorment el seu abandó ha acabat de reduir aquest patrimoni, sobre tot en molts pobles ja que com us he comentat algú cop s’han reutilitzat els càrreus i altres materials per la construcció de noves vivendes. Tot i aquest destí tan clar desolador d’un patrimoni que ens pot ajudar a entendre com era el nostre pais durant l’edat mitjana, encara avui noves troballes i nous treballs de restauració ens descobreixen restes que han restat amagades molts cops per la vegetació, i per trobar-se en llocs inaccessibles i inimaginables. En la meva recerca d’aquest patrimoni perdut he pogut retrobar restes de antigues viles i castells perduts, fins i tot puc plantejar noves hipòtesis i reconsiderar la ubicació de certes construccions donant peu així a nous descobriments.

Ahir sense anar més lluny i treballan en la recerca d’unes restes que confirmin una nova hipòtesi vaig poder veure el que sembla ser que era una important via de comunicació en la nostra comarca, la part d’una via que segurament unia Tuixèn amb la Seu d’Urgell. en l’edat mitjana els nuclis de població es distribuíen en valls i al voltant de les seves esglèsies, com es el cas de la Vall de Lavansa una vall creuada per una xarxa de camins i de la que el coll de Bancs n’era punt de creuament important, es d’aquest coll d’on prové part de la via que avui veureu en la imatge d’aquest post, i que per qui vulgui saber com era moure’s per aquestes terres en època medieval, nomès cal que recorri part del GR-7 que en molts punts segueix part d’una antiga via propera.

En la imatge tambè podeu veure el pont que era part de la via que anava de Tuixèn al Coll d’Arnat per enllaçar amb la via que anava cap a la Seu d’Urgell.

Com en totes les troballes ometrem discretament la seva ubicació exacta per evitar ensurts desagradables.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: