Castell “Sancti Iacobi”, o Sant Jaume

A falta d’una traducció mes exacta us poso el nom tal i com apareix en els mapes i en la documentació antiga, tot i que possiblement es tracti del conegut castell de Sant Jaume i la vila que restaba prop seu, molt a prop del Santuari del Boscalt i a peus de la serra del Cadí, fa segles hi havía un castell i un xic més avall l’església i possiblement un parell o tres de cases disseminades que formarien part d’un veïnat o vilar que s’aixecaba a peus del castell.

Us parlo del Castro Sancti Iacobi , la funció? controlar el pas pel cadí, controlar la propietat i els límits del castell imaginem o segurament les extraccions de les mines d’or i plata properes que ja es coneixíen de temps enrere, si es que seguíen actives, es clar; accedir a les restes no va ser fàcil, un cop localitzades en un mapa del IGC, vaig verificar que hi fòssin les restes, i desprès a peu cap allà. Les restes del vilar apareixen primer amagades dins del bosc i tapades per matolls a banda i banda del camí, de fet no vaig caure en el seu origen fins que vaig confirmar les dades i la troballa amb el mapa i vaig veure que efectivament sota el castell hi havia un lloc de poblament. Concretament el vilar de Sant Jaume amb la església homònima.

En molts punts encara podem veure part de el que devía ser la via que comunicava aquest punt amb Cava o Ansovell, i Vilanova de Banat. En quant al domini, formava part del que controlava la Seu d’Urgell juntament amb els vescomtes d’Urgell.

Etimologia: Iacobi, mot llatí del que en castellà es derivaria, Jacobeo, no fa referència si no que al peregrinatge i al pas conegut de fa tants anys, en llatí ve a dir ” de Santiago”, imaginem que en relació al camí proper que hi passava. De fet a Catalunya s’anomena el camí de Sant Jaume, que precissament es el nom pel qual es coneix el castell.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

3 pensaments sobre “Castell “Sancti Iacobi”, o Sant Jaume

  1. Retroenllaç: Castell d’agudes (Kastro Agudas), i les creus de terme. « Urgèlia.

  2. Retroenllaç: Castell d’Agudes. (Kastro Agudas). II « Urgèlia.

  3. Retroenllaç: Castell d’Agudes. (Kastro agudas) III | Urgèlia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s