Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

Turó de la guàrdia

Molts cops els topònims ens indiquen una història passada del lloc o un aconteixement, fins i tot el que s’hi feia abans allà, per exemple prop de la Seu hi ha Nabiners i la serra de Nabiners, i sabem que a l’edat mitjana s’hi plantàven nabius, noms com el roc de la torre, o el turó de la guàrdia ens indicaríen el que es feia en aquests llocs i la possible existència d’un punt de vigilància, o noms com farrera que ens diu que hi treballàven el ferro.

Seguint aquesta regla i completant el que va quedar pendent en la sortida anterior, m’he acostat a la Roca de la Guàrdia per veure si trobava quelcom que m’indiquès si hi havia hagut algun tipus de construcció per vigilar o controlar. Avui però he tingut un afegit extern que ha fet que la cerca fos una mica més difícil, la neu, més d’un pam de neu en tot el camí, i si tenim en conte que les restes poques vegades son d’una alçada o forma que les permeti identificar, doncs tenim com a resultat buscar una agulla en un paller.

La sort, o no!, es que l’he trobat, gràcies en part també a la tecnologia i a la cobertura, i sobretot a google earth a l’iphone, que per cert es força aproximat a l’hora de situar-nos sobre el terreny, amb un marge d’error de poc més d’un o dos metres. Així doncs he pogut localitzar el que son unes restes d’una antigua construcció en pedra seca, que queden pendents per confirmar per trobar-se colmatades de neu, però que podíen ser les de una torre o punt de vigilància.

Aquestes restes confirmarien en part la meva teoria que on alguns autors situen un antic vil·lar, molt possiblement nomès siguin les restes de algún tipus de torre de vigilància i alguna dependència mès, i el que situen en aquest punt pugui ser el conjunt de cases que vam trobar en una altra ubicació més allunyada dies enrere i que publiquem en l’anterior post.

Davidmsfoto ©

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: