Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

La Sisca i la Serra. Codinet

El prevere Sentfred va comprar l’any 815 part de la vil·la de Codinet, el prevere actuava com abat d’una comunitat que vivia a Codinet, a la abadia de Sant Climent. Durant els anys es produïren donacions diverses que s’afegiren als bens de la abadia, moltes de les donacions èren terres properes a Sant Climent, posteriorment es creà un nucli de cases que van formar la vil·la de Codinet a la qual s’hi afegiren alguns masos dispersos conformant així un territori propi.

Aquesta petita vil·la limitava a l’oest amb el riu segre al nord amb la serra dita la “Serreta” a l’est amb la serra de Tost i la Roca Alba d’Ansereu, i al sud amb el serrat del Grasset, un territori petit però en el que s’hi conreava sègol, hi havien vinyes i horts, molins i camps de secà.

Així feta la introducció avui he sortit a la recerca de dos d’aquests masos que formàven part de la vil·la de Codinet, dos masos dels que es té constància com a mínim des de l’any 898, es tracta de la “Sisca” i la “Serra” pel que he pogut observar la Sisca, força gran era un mas amb orientació sudoest, i situat al cap d’amunt d’una pendent que van transformar en camps de conreu amb el conegut sistema de les terrasses de conreu per salvar el desnivell i aprofitar al màxim el terreny.

La dimensió era de 4 per 12 ó 15 metres i tenia dues plantes amb el sostre en una única pendent i amb teula, el pis de dalt tenia cambres o habitacions, a baix m’ha semblat veure un forn de calç, imagino que el vàren utilitzar algún cop per fer-s’hi calç per a ús propi.

Seguint l’antiga via que recorria el vilar he arribat a la Serra, mès petita però amb unes extensions de camp força similars a la de la Sisca, i amb marges delimitan les terrasses, amb la teulada a una aigua, i la mateixa orientació sudoest, aquest mas possiblement va ser restaurat minimament per a un ús de guarda de bestiar o semblant abans de ser abandonat fa menys temps que la Sisca.

Entre els dos masos la comunicació era habitual i es feia seguint una via o estrada, aquesta via venia del Pla de Sant Tirs i creuava el territori de Codinet per anar possiblement fins a Ansereu o Tost, una via que en alguns trams encara resta empedrada i de la qual en podem veure els marges i els murs de contenció.

Etimologia: Ens centrarem en Codinet, antic monestir ja desaparegut. Del mot Codinet hi trobem diverses formes provinents del llatí, cotineti, cutenetus, codened, o cudeneco, dels significats trobats el que més es podria apropar al real, creiem que pot ser cotineti, “..al que està contingut”, com que el nom del monestir era Sant Pere de Codinet, probablement el que es venia a dir era el monestir en el que s’hi guardà Sant Pere.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Google ©

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: