Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

Les cabanes de pastor de Tost.

Les cabanes de pastor medievals servien als pagesos dels camps per aixoplugar-se del mal temps quan estaven treballant, o bé per a guardar-hi les eines, per no haver-les de traginar amunt i avall, donat que molts cops hi havia grans extensions de tereny per treballar o distàncies molt grans des d’on vivien fins al camp.

Aquestes construccions estavan fetes amb pedra seca un mètode mil·lenari i una tècnica coneguda en el món agrari i característic dels països mediterranis, i que a la nostra comarca podem trobar en forma d’orris, cabanes o aixoplucs, i fins i tot construccions de més envergadura. Basada en uns principis tan elementals com els de “saber agermanar la pedra”, podríem resumir-la com la disposició manual de petits blocs de pedra, més o menys treballats, hàbilment col·locats per a que actuïn com un de sol, sense cap altre material que els lligui. Construccions utilitzades fins no fa gaire, tot just fins a l’abandonament dels prats i els conreus de muntanya i destinades a desaparèixer per manca d’ús. Doncs bé encara avui es conserven algunes d’aquestes cabanes de pastor i alguna de grans dimensions, prop d’aquí, concretament a la vall de Tost, llegendària vall on hi nasqué un dels cavallers més significatius en la história de Lleida i sobretot d’Àger, d’on va haver d’expulsar més d’un cop els musulmans, una vall que en temps medievals estigué tapissada per camps de conreu, molts d’ells de cereals, arbres fruiters, alguna vinya i algún hort. Tenin en compte les característiques de la vall, petita, i amb grans desnivells els camps s’estrucutràven en les ja conegudes terrasses que feien guanyar terreny i perdre pendent, això si, cambiant aquesta pendent per grans desnivells esglaonats que feien més que feixuga la feina al camp, per això es construïen aquestes cabanes de pastor, on fins i tot si la feina ho requeria, els pastors i agricultors feien nit. En el cas concret d’on trobem les cabanes aquesta part de terreny amb les seves terrasses eren vinyers, no oblidem la importància de la vinya en aquesta i d’altres contrades fins que arribà la filoxera.

Unes cabanes a les que no s’ha donat mai prou importància i que jo vull fer menció, doncs tot i una tècnica simple, era eficaç i acurada i en la majoria de casos feta per una gent que només sabia treballar la terra, això si de manera profitosa, fins i tot a l’hora de construir aquestes cabanes, ja que aprofitàven grans rocs de la zona per estalviar una paret o un sostre.

Tot i no ser creuada per grans vies, una petita xarxa de vies locals que enllaçava amb les grans estrades creuva aquesta petita vall, vies que provenien de Coll d’Arnat, Coll de Creus, o la Seu d’Urgell per Nabiners, una petita xarxa que ens fa imaginar quina era la importància de la vall en la que uns anys més tard i l’Arnau Mir de Tost  va fundar Sant Martí de Tost, consagrada per Eribau d’Urgell, i que es convertiría en parròquia de tota la vall de Tost.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Anuncis

One response to “Les cabanes de pastor de Tost.

 1. Jordi Lluis Pi Calzada 19 febrer 2011 a les 21:07

  Hola David.
  M’agrada molt el teu bloc. Crec que treballar per la conservació i difussió del Patrimoni cultural és important. Son les nostres arrels.
  Gràcies pel comentari que en vas deixar al bloc.
  Jo he afegit al teu bloc a la meva llista de blocs recomanables.

  Fins aviat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: