Castell d’agudes (Kastro Agudas), i les creus de terme.

En un anterior post us parlaba sobre la distribució dels castells al Cadí, sembla ser doncs que era un lloc important de pas que es devia protegir bé aprofitant els turons més alts per establir-los, o bé per construir torres de vigilància, potser per protegir també un dels secrets que amaga aquesta serra com son les mines d’or i plata del Cadí o el jaciment del Golerò .

No sabem si per les mines o per ser llocs estratègics que calía defensar, el fet es que en documents antics ja es parla de la existència d’aquests castells, bé feta la introducció, de Kastro Agudes no en tenim moltes dades per no dir cap, el document més antic que es coneix i que parla del castell es del 955, el mateix on es parla del castell que ja us vaig mostrar anteriorment el Castro Lacobi. Per tant no us puc explicar gaire cosa d’ell, si que sabem que era una zona boscos, arbres fruiters i camps de cereals. De fet en els boscos propers trobem amuntegaments de pedres que bé corresponen als marges dels camps o a una antiga via que creuava el bosc en direcció al castell. No es casual tampoc que es trobés situat prop d’un limit de terme ja sigui municipal, o eclesiàstic, i això ho mostra un nombròs grup de creus de terme que trobem al voltant de la zona. Que per cert sobre creus de terme i gravats aquí teniu el bloc de l’amic Casamajor, un expert en el tema.

En una primera exploració només hem pogut observar les restes del que podría ser una torre o part del castell en qüestió, així que pendents de tornar-hi us deixo un parell d’imatges.

Etimologia: Agudes provè del llatí acutas, en masculí agut, i que fa referència a la geografia del lloc, una serra aguda, es una serra “esmolada”, a Catalunya entre d’altres però que s’acostaria més al mot toponímic es “Les Agudes” al Montseny, per tant molt possiblement aquest castell es trobaria enmig d’una esmolada i estreta serra.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s