Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

Conorbau. Estació i Cort.

Els llocs de residència o estada de les autoritats en època medieval, els indrets on es duia a terme l’organització dels dominis o els centres de pagament del impostos, estàven ben repartits i situats dins de la nostra comarca, o millor dit dins del comtat d’urgell, aquesta organització ens demostra que existia una bona estructura administrativa.

Aquests llocs de pagament i control es situàven sobretot i per motius prou lògics, prop de les principals vies de comunicació medieval, molts d’aquest llocs encara conserven el topònim originari, el que fa més fàcil la seva ubicació, fixem-nos doncs en noms com palou, palol, palau, estació, o fins i tot clusa.

Probablement aquests llocs ja existíen abans de l’època carolíngia, la seva situació doncs ens ajuda a entendre una mica com estava dividit el comtat i quines èren les demarcacions que el dividíen.

En alguns casos els comtes els feien servir de residència temporal tot i que la resta de l’any quedés ocupat pels cobradors dels impostos.

Avui he sortit a cercar un d’aquests llocs, concretament el de Conorbau, que tot i la seva llunyanía, un cop allà entenem el perquè de la seva situació, molt proper a dues vil·les i a un coll pel queal passava una via que enllaçaba la vall de Cabó amb la de Noves. Durant l’aproximació he pogut observar a més, uns camps de conreu antics, ja emboscats, però que encara conserven els marges fets de perda seca. Pel que trobem documentat sabem que prop de Conorbau s’hi plantàven cirerers i vinyes, i hi havien camps destinats a les pastures de bestiar oví, i als cereals.

En un primer moment sembla una construcció petita però a mida que ens apropem, veiem quin era el tamany real de Conorbau, per sort tot i desprès de ser abandonada del seu ús habitual, generacions de pastors l’han utilitzat com aixopluc i per tancar-hi bestiar temps enrere, els signes evidents de refomes a petita escala ho deixen palés, així trobem una construcció que tot i no tenir sostre encara conserva força bé la seva estructura, hi ha parets que fan més de 4 metres d’alçada, el que ens fa adonar de la grandiositat i la importància que tingué temps enrere. La construcció s’estructura a partir d’un edifici principal i força gran amb gran alçada, i que el sostenía una columna central, a partir d’aquí hi ha tres estances més que van d’esquerra a dreta, las plantes que queden a peu de carrer, totes tres construccions disposen unes petites finestres en forma de sagetera, per les restes que trobem al terra el sostre del que va ser la darrera edificació en ús s’aguantaba sobre grans vigues de fusta, en l’edifici principal a més he trobat el que molt problabement es tracti d’un forn, potser un forn d’ús domèstic per fer-hi pa, o de calç.

Tota la part devantera de la construcció està tancada amb un mur que actualment en alguns punts arriba als 2 metres, el que no sé es si aquest mur era més elevat de manera que feia de construcció fortificada, o era un petit mur de separació i delimitació. El voltant de la casa està plé de camps antics de conreu dels quals encara resten els marges en pedra seca.

Per desgràcia no s’observa cap element arquitectònic de suficient importància com per declarar el conjunt BCIL.
Cal afegir que el lloc podria correspondre al lloc de Cutenabarcii en el que s’ubicaria un petit vilar i una esglèsia ja documentats en l’any 819.

Etimologia: Sembla ser que Conorbau, o anteriorment Cutenabarcii, podría tenir un origen germànic i ser una transformació oral del que fou Corte Norowards i que es relaciona amb un lloc de poder.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Anuncis

3 responses to “Conorbau. Estació i Cort.

 1. Jordi Casamajor 14 Març 2011 a les 17:51

  Aquesta casa de Conorbau és també l’epicentre d’una gran estació megalítca.
  Als voltants del casalot hi trobem 4 grans dolmens.
  Salut company. ¡¡

  • davidmsfoto 14 Març 2011 a les 17:58

   Ostres! només en coneixia un, de fet si Conorbau es on és, com deia al post, no es casual, son llocs que d’una manera o altre sempre han estat punts importants.
   Una abraçada!

 2. Pingback: Aras « Urgèlia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: