Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

Sant Joan de l’Erm vell.

De les moltes vies que creuàven la nostra comarca hi havia una que des de Castellciutat anava cap a Castellbò, passant desprès per Les Eres, Sant Andreu, Santa Creu i SantJoan de l’Erm,per anar desprès cap al Pallars. Era la via principal que creuava la vall de Castellbò, desprès trobem d’altres secundàries que unien tots els pobles, una d’aquestes s’anava a trobar a Sant Joan de l’Erm havent passat abans per Canturri, Pallerols i Avellanet.

Tot i l’incendi provocat que el va destruir el 1936, l’antiga hostatgeria de Sant Joan de l’Erm encara mostra part de la seva grandiositat, nomenat ja el 944, expliquen que el 1208 el vescomte Arnau de Castellbò hi va portar el Sant Greal, que abans es guardava a Besiers. L’església es va reedificar al segle XVII i tenia una gran casa i hostals a l’entorn que formaven com un carrer pel mig del qual passava l’esmentat camí ral antic. En tenien cura un sacerdot i donats, i els darrers temps, una família.

No sabem del cert a quin domin eclesiàstic pertanyia, però per la proximitat podria ser Sant Serni de Tavèrnoles, potser va formar part d’una de les tantes comunitats monàstiques que van passar a formar part de Sant Serni el 914.

Etimologia: Tot i que un Erm es una terra sense cultivar un camp abandonat o un lloc semidesert i àrid amb vegetació esclarissada, el significat en aquest cas pot ser poétic o simbòlic. Així un erm es pot referir a un lloc solitari i desolat. A l’edat mitjana també es referia a un lloc llunyà i aïllat on es retiràven ermitans o ascetes per fer vida meditativa religiosa, allunyats de les temptacions mundanes.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: