Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

Mare de Dèu de les Peces

Tot i que la coneixem amb el nom de Mare de Dèu de les Peces, l’esglèsia de les Peces d’estil romànic, ja es nomenada l’any 942, com a Santa Maria, a l’indret de Illas Petias any 988, i molt a prop de Maurelianos any 982. Indret que molt possiblement fou un petit vilar en el lloc on trobem l’esglèsia.

Es troba envoltada de camps de conreus en ús i cortals abandonats, una mica més avall camps de secà abandonats amb les seves barraques. De fet era una zona molt activa en l’època medieval, i això ho feia la proximitat a la Seu d’Urgell i la suau orografia que permetía treballar uns camps força extensos.

Suposem que les restes que envolten l’esglèsia de Santa Maria son restes reaprofitades del que va ser la primera construcció, i que finalment li donà el nom a l’esglèsia, tot i que de l’esglèsia antiga hi queda ben poc, la nau fou ampliada cap al sud en un moment posterior a la construcció románica, de manera que el portal i l’absis queden descentrats a la façana occidental.

La coberta està formada per una estructura de fusta que substitueix la volta de canó original.

El campanar de torre es troba adossat al mur nord. És d’un sol pis, de planta quadrada amb les parets lleugerament atalussades i amb coberta d’un sol vessant. Sembla que fou refet després d’haver-se enfonsat parcialment. Les finestres del campanar, bastant alterades, es distribueixen per tres de les seves quatre cares, i están enmarcades per Iesenes verticals, un motiu decoratiu propi del romànic llombard.

Es diu que durant un temps va haver de ser compartida pels habitants de Torres i els d’Alàs i que tenint en compte l’enemistat d’aquests dos pobles es van habilitar dues entrades diferents per que no ho haguèsin de fer per la mateixa porta.

Etimologia: En quant al origen toponímic, sabem que el mot llatí petias significa resta, o restes, normalment aquest mot va associat a les restes marines, així que no sabem si la esglèsia va ser construida aprofitant les restes de la anterior, o amb les restes de la vil•la que hi existí. Tot es possible, fins i tot que hi hagi algún lligam amb la construcció de vaixells o la navegació.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Anuncis

2 responses to “Mare de Dèu de les Peces

 1. pedresqueparlen 30 Març 2011 a les 16:44

  Hola David,

  Les teves fotos són… evocadores
  Els comentaris sempre interessants
  Salutacions
  Luigi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: