Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

Castell d’Odèn. Castro Odden

Durant el període que durà el comtat d’Urgell, hi hagué tres etapes en las que es bastiren els principals castells i torres del comtat, la primera etapa va del any 878 al 993, la segona del 993 al 1031, i la tercera del 1031 al 1077. Al sud del comtat  i de la comarca es troba el nucli d’Odèn i les ruïnes del seu castell, aquestes corresponen a la epoca moderna, a partir del segle XV, desprès de la edat mitjana, però no vol dir que abans no hi haguès un castell, ben al contrari, ll¡emplaçament del darrer castell a ocupat el lloc i possiblement haurà reaprofitat les estructures dels que hi hagueren molt abans, de fet hi ha coneixement del castell d’Odèn des de l’any 1029 quan feia de límit de l’alou de Canalda.

Al 1062 estava sota la guarda del cavaller Arnau Mir, l’any 1159 el castell passà a mans del comte Ermengol d’Urgell arrel d’un canvi amb el bisbe d’Urgell. El castall va anar passant de mà en mà al llarg dels segles, i a partir del segle XII el nom del castell s’associà al llinatge de les famílies que hi vivíen en forma de cognom.

Sembla ser que el castell no tenia un ús propiament defensiu si no que més aviat era per crear marcs d’enquadrament en la pagesia, i així controlar les terres.

Tot i que l’estat es ruïnós , sobta l’estat de conservació d’alguns dels murs de més de 8 metres d’alt, i encara s’aprecia l’estructura d’aquest, de forma quadrada i possiblement amb tres plantes i terrassa. A l’exterior del castell però compartint murs trobem una petita capella i una petita habitació que podría ser utilitzada com a masmorra o cel·la.

Tot i que ara allunyada de les principals ciutats, i fora dels límits comarcals de l’Alt Urgell actual, la vila d’Odèn es trobava en una situació favorable per estar enmig de la via que creuava del Berguedà a l’Urgell, passant per Sant Llorenç de Morunys, una via que passava per les terres del monestir de Sant Llorenç de Morunys i Sant Pere de Graudescales.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Anuncis

2 responses to “Castell d’Odèn. Castro Odden

  1. Jordi Casamajor 9 Abril 2011 a les 18:47

    M’encanta el fris amb el sol que has posat d’encapçalament al bloc, on és ???

    • davidmsfoto 9 Abril 2011 a les 19:02

      Juas!…….t’ha molat eh…doncs allà mateix, al castell d’Odèn, sobre la porta principal, de fet hi ha una foto on surt la porta amb el fris!…ja la volía canviar que la que tenia estava bé però era de la cerdanya…..i no de l’alt Urgell.!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: