Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

Monte Andrallo

Prop de la Seu d’Urgell hi ha un dels indrets amb més història del que ens pensem, es tracta de Vilanova de Banat, en aquest lloc hi trobem restes de l’emprenta deixada en època romana, un espai treballat ja en època visigótica en el que possiblement hi hagué una esglèsia i una petita vila. No va ser fins l’any 1225 que es creà la nova vila de Banat, a sobre o molt propera de la antiga vila. De la vila anterior a la Vilanova de Banat que coneixem, i creada a l’any 1225 en tenim constància com a mínim de l’any 840, i de les altres del 891, i 978 respectivament. Aquesta vila estaba situada en un llom de la muntanya i en formació escalonada orientada al sud, avui hem trobat el que possiblement èren els antics camps de conreu d’aquesta vila a continuació d’aquest llom.

Es un lloc força interessant i curiós, cal esmentar que durant l’aproximació per l’interior del bosc, hem trobat numeroses terrasses i camps usats en temps antics, algún amuntegament de pedra i alguna cabana, es podría fer un treball només de les rodalíes de Vilanova de Banat i de la seva evolució, i la del seu paisatge arqueològic.

Com moltes de les contruccions, els camps es van seguir aprofitant al llarg dels anys, fins que s’abandonaren per la seva llunyanía possiblement, el que es segur es que per la dimensió com per la via que hi arriba es tractava d’una zona de conreu prou important, suposadament s’hi conreava cereal o vinya. La via que hi arriba segurament venía d’Alàs, o Illas Petias, i seguía fins a Vilanova de Banat.

Etimologia: L’indret en qüestió apareix anomenat en documents antics com Monte Andrallo, el nom potser fa referència a l’indret on es troba situat, el llom d’una muntanya envoltat de penyasegats i graus, el topònim antra, o la seva variació andra, vol dir cova, o la proximitat d’aquestes.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Anuncis

6 responses to “Monte Andrallo

 1. David Gálvez Casellas 10 Abril 2011 a les 20:06

  Molt interessant, David. Tens raó amb la nota etimològica. En castellà, el substantiu “antro” aplicat a un local de mala mort o de mala reputació fa referencia precisament a això: a que és “com una cova”. Del llatí “antrum”, i aquest del grec “ἄντρον”.

  • davidmsfoto 11 Abril 2011 a les 7:17

   Es curiós veure com la toponímia té més a veure amb els llocs del que ens pense…
   Gràcies company!

 2. Jordi Casamajor 11 Abril 2011 a les 18:40

  Tinc constància d’una cavitat molt poc coneguda en algun lloc de Vilanova. Crec que es tracta d’un avenc molt enboscat. Espeleòlegs de la Seu amics meus, el vàren explorar deu fer ja una vintena d’anys o més. No se si hi podria tenir alguna relació amb el que publiques.

  • davidmsfoto 11 Abril 2011 a les 18:47

   Has mirat si surt al catàleg?..jo sé que al nord de Vilanova hi ha un parell de cavitats sinó més…aquests camps resten al sud de Vilanova devant Pinsent.

 3. Jordi Casamajor 14 Abril 2011 a les 18:27

  A aquesta cavitat hi va estar en Ramon Sarrat, de la Seu, és probable que el coneixis. Ell t’en donarà més informacions.

 4. Pau 22 Març 2012 a les 20:38

  Guifredus Andrallus Està documentat en un judici de Coll de Nargó, del segle XI en aquests anys hi ha també un Grifredus que viu a la VAll de Perles. Totes aquestes zones estant plenes de balmes i cavitats. Per altres dades sembla que aquest Grifedus pugui ser originari d’Adrall, d’on li vindria EL NOM.
  Si teniu referències del personatge o amb aquest cognom us ho agrairia.
  BOLOS-HURTADO:Atles del Comtat d’Urgell (788-993). Dona les següents localitzacions i referencies:
  ADRALL ATTRALLE;
  ATRALLE: monte Castelles vers les obagues d’Alàs i Cercs.
  ANDRALO, MONTE (978), ACU 177 Attralle, Monte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: