Castell d’Agudes. (Kastro Agudas). II

Seguint la infructuosa recerca del castell d’Agudes, avui he sortit de nou cap al que podria ser les restes de l’antic i desaparegut castell d’Agudes, tot i que es fa difícil certificar la troballa per l’escasetat de documents que el situïn en un punt concret, podríem dir que possiblement el que hem trobat avui siguin les restes del castell.

Damunt d’un turò a la serra del Cadí, es on situen alguns documents el castell d’Agudes, situar-lo amb exactitud sobre el terreny sempre es una feina complicada i imprecisa, per això cal sortir més d’un cop a explorar una zona, avui concretament l’exploració l’hem feta en dos turons diferents, el primer més escarpat i que semblaria l’idoni si prengèssim com a referència el mot “Agudes”, que derivat del llatí vol dir “agulles” referint-se a la geografia d’un lloc. Tot i les agulles i la vessant escarpada el turò en qüestió no presentava signes de cap tipus de construcció medieval.

El segón turò es el que semblaria ser la ubicació exacta on el situen alguns documents i mapes, tot i l’espès bosc, hem pogut veure alguns enderrocs que envolten el turó així com amuntegaments de pedres, el més destacat seria el que sembla un camí que arriba fins al turó i que manté encara restes del marge i que salva la pendent. En tot el bosc que envolta el turò, no hi cap signe de construccions en forma de terrasses amb marge que es puguin confondre amb el camí i a més aquest marge del camí per cap de les dues bandes salva pendent suficient com per treballar o haver estat treballada la zona.

Tot i que difícil de confirmar per la escasetat de restes, i sense determinar-ho definitivament, creiem que podrien ser les del castell d’Agudes, però amb un interrogant devant la possibilitat de noves ubicacions que puguin sorgir de nous documents que resten pendents de consultar i que ens podrien donar noves dades sobre la seva situació.

Del castell en sabem que era propietat del comte Borrell, i que aquest en feu donació a Santa Maria de la Seu d’Urgell d’un alou que tenia per compra al terme del castell de Sant Jaume, i en les adjacències del Kastro Agudas, al terme del comtat d’Urgell.

Et est ipse alaudes in comitatu predictum Urigellum, in termino de castro sancti Iacobi apostoli vel aiacencias de kastro vocato Agudas”

Com el castell de Sant Jaume, el d’Agudes es trobava sota els domins del comte d’rgell, fet que queda demostrat amb la donació d’aquest a la Seu d’Urgell, i tal com cita el mateix document s’hi plantàven arbres fruiters, hi havia terreny de pastures i boscos per explotació.

Etimologia: Agudes provè del llatí acutas, en masculí agut, i que fa referència a la geografia del lloc, una serra aguda, es una serra “esmolada”, a Catalunya entre d’altres però que s’acostaria més al mot toponímic es “Les Agudes” al Montseny, per tant molt possiblement aquest castell es trobaría enmig o molt a prop d’una esmolada i estreta serra.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

5 pensaments sobre “Castell d’Agudes. (Kastro Agudas). II

 1. Jo crec que el castell de les Agudes era una mica mes avall d0ont voste diu.
  Adjunto la mencio mes moderna que he trobat de dit castell.
  Es a l’espill manifest de totes les coses del vescomtat de Castellbò escrit a finals del segle XV per Pere Tragó.
  “Lo terme de Adraén, segons relatió dels prohòmens de dit lloch, afronte a sol ixent llà hon diuen a la rocha de la Carbaça, e aquí afronte ab lo terme del Ges qui és del honorable Capítol d’Urgell, e aquí passe al Salt de la Olla e d’equí puia al castell de la Aguda e d’equí puge a la font de les Corts, (ara coneguda com Font dels Tres Senyors) e totes aquestes afrontacions són ab lo dit terme de Capítol. E d’equí partint puge al prat del Tarter e d’equi puge tot serrat al tuçal del Oler e d’equí va en la plane de Miró e d’equí puge a la Pedra Picada, sobre lo
  coll de Sanct Salvador, e d’equí puia al trayner del Ginestar e va al prat del Pou; e partint d’equí va la font de Pradell Sobirana e d’equí puge al tuçal de Cadí, qui és devers sol yxent, e totes aquestes afrontacions ……

  Pere Cerqueda

  • En recerques posteriors he pogut confirmar que allà on vosté diu no hi res més que aquesta menció a la que fa referència, per tant em decanto per seguir pensant que el castell es trobà en el punt on hi ha aquestes restes, bassant-me també en el barranc que porta el seu nom i que neix molt a prop de les restes trobades, i de la partida que duu també el seu nom un xic més avall. I tenint en compte també que un castell era a part d’una vivenda una construcció defensiva i de control, i que per tant es més possible trobar-les en lloc isolats i elevats que no en valls i planes.
   Gràcies de nou pel vostre comentari.

 2. He trobat una referència al castell de les Agudes al 1650 en un capbreu d’un mas de la parròquia de sant Marçal del Montseny:
  el mas Tarres […] es de tinguda poch mes o manco de cent jornals axi com afronta a sol ixent en honor del mas Puig y en Riera o torrent que discorra al castell de las Agudas a mig dia ab dit torrent y en la riera de Tordera, a sol ponent ab lo turo de las Comas, es, a saber, en lo camí qui va de Monseny al monestir de sant Marsal de Monseny y en honor del mas Serrats conforme se divideix dita afrontació ab un marge que allí es y a tramuntana en honor del mas Figueras y Triadors y part en honor del dit mas Puig.
  Font: : Arxiu Històric Fidel Fita, Fons castell Montclús, Notari Miquel Bosch, 514 Capbreus Sant Marçal, p. 142v (dia 12-10-1650)
  Dona la sensació que el castell estaria situat en la capçalera d’algun dels torrents que conflueixen amb la Tordera per l’esquerra, possiblement el canal del Pedregar Rodó (icc.cat/vissir).
  Espero haver-te ajudat.
  Salutacions
  Carles Raurell – Sabadell

  • Moltes àcgies,r Carles, interesant aportació, tot i que el castell d’Agudes al que fem referència es troba en el context geogràfic alt urgellenc, a la vessant nord del Cadí moixeró, pe`ro ens quedem amb la dada ja que referma el fet de l’ús toponímic en la nomenclatura castral.
   Gràcies.
   David Manzanera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s