Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

Kastanies

Actualment Castanyes, i esmentat ja al 988, a mig camí entre Estamariu (Estamarice), i Llirt (Lizirt) al nord de la Seu d’Urgell i a 110o metres d’alçada. Tot i que ara no hi més que les restes d’una borda abans hi hagué la vila de Kastanies, i que com el seu nom s’indica una de les activitats agrícoles era la explotació del castanyer (castanea sativa), procendent d’Europa del qual a més del fruit, també s’aprofita la fusta.

Per tant tenim una evidència de com la toponímia reflecteix la transformació del paisatge per l’home. Tot i això no hi massa dades d’aquest petit indret, si que sabem que hi havia un cami ral, en molts trams encara amb els murs de marge, i que sortint d’Estamariu creuava el coll de Jou i menava cap a Sant Julià de Lòria, i del qual a la alçada d’Estamariu sortia una via local que unia Llirt i Calvinyà. Queda clar que amb el temps es va anar perdent l’origen de la explotació i les generacions posteriors a la recerca d’una major revalorització econòmica del producte, i una pèrdua del valor i la explotació de la fusta del castany, van passar a treballar la terra per fer farratge o cereal, per l’estat de conservació l’abandonament es relativament recent, com a mínim del mas més gran, i no es d’estranyar doncs en el lloc només s’hi escoltava els ocells cantan, amb una espectacaular vista de fons de la serra del Cadí.Probablement sota el domini del bisbat d’Urgell, tot i que sense cap esglèsia, almenys res que ens doni cap indici, molt possiblement es desplaçàven a Llirt o Estamariu.

Ben mirat la zona compresa entre Llirt i Estamariu, i fins arribar al Segre bé mereix un estudi del paisatge i la seva transformació per el nombrós número de marges, terrasses, construccions en pedra seca i camins rals que el creuen.

Etimologia: En aquest cas ens trobem en un topònim de creació per activitat agrícola, en molts llocs de la comarca hi ha indrets on els topònims son creats a partir d’una activitat concreta, en aquest cas l’explotació del castanyer deixa clar l’origen del lloc. El mot es d’origen llatí, castanea, que es el nom del fruit, en aquest cas castaneas que després derivà en kastanias, i més recentment al català castanyes.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Anuncis

2 responses to “Kastanies

  1. Jordi Casamajor 3 Mai 2011 a les 18:49

    Magnífica la difusió del patrimoni que estàs fent, mai havia sentit anomenar Kastanias.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: