Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

Napinarios

Així s’anomenava aleshores, amb la adaptació al català modern, canvià a Nabiners, nomenat ja l’any 929, i situat a la serra també anomenada en un document del 959 Serra de Nabinarios al sud de la Seu d’Urgell. La seva església però apareix anomenada ja al 839.

Vilar dedicat al conreu del Nabiu, i amb plantacions de vinya i horts, i també possiblement camps de cereals una mica més amunt. Fou domini dels vescomtes d’Urgell, i prop del poble, situat en un turò hi hagué el castell de Nabiners, ara ja desaparegut. Sobre l’antic poble s’aixecà l’actual Nabiners, que va ser abandonat a mitjans del segle passat, del poble només queden restes de algunes cases, part de l’escola i l’església, a mitjans ddel segle XIX era municipi independent, després va passar a pertànyer al municipi d’Arfa.

Etimologia: Napinarios, o nabinarios, prové del llatí i te realció amb el Nabiu, planta de fruits vermellosos que creix en les zones obagues del Pirineu a partir dels 1300m, per tant el topònim Nabiners fa referència al cultiu d’aquesta planta, tal i com s’esmenta en alguns documents.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: