Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

Pedra seca

Anomenem pedra seca al sistema de construcció en el que s’utilitza bàsicament la pedra sense cap mena d’unió, si no que únicament s’aguanta per la seva solidesa constructiva, tot i que trobem casos en els que hi veurem fang entre les pedres, no es el més habitual en aquest tipus de construcció.

Aquestes construccións es van començar a autilitzar a l’Orient Mitjà, i  a Europa els primers agricultors feien les seves construccions en pedra seca, hi ha una tendència a la construcció en pedra seca en llocs força secs, i fins i tot àrids, estudis demostren que en llocs humits i boscosos es construia amb fusta.

A l’estat Espanyol els llocs on podem trobar més construccions d’aquests tipus es a Catalunya, nord del País valencià i les Balears, a la nostra comarca en trobem a molts llocs, tot ique n’es difícil datar-les amb exactitud, a molts llocs es construiren a finals del segle XVII.

Moltes d’elles les podem trobar en vinyes o en llocs que ho havien estat, per tant podem tenir una datació aproximada en aquests casos. A la nostra comarca imaginem que no deguè ser molt abans, tot i que no son construccions històriques i molt antigues, avui n’he volgut fer-hi menció per la complexitat de la seva construcció i la seva solidesa, ja que avui en dia encara hi ha moltes que resten senceres.

Molt probablement es construiren a sobre d’unes altres o es referen d’altres de més velles i antigues, ja que en l’edat mitja ja es construa mitjançant aquesta tècnica, però no podem datar-les donada la poca informació que hi ha d’aquestes petites construccions.

Davidmsfoto

Davidmsfoto ©

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: