Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

Casa Vima

Avui farem un salt en el temps i de l’època medieval i el comtat d’Urgell, anirem fins a mitjans del segle XVI a Toloriu.

Concretament anirem a la casa de Vima, una antiga casa de camp a tocar del vell camí del Querforadat a Martinet, conta la història que  hi ha un tresor amagat en algun lloc proper a la casa, un tresor de Moctezuma que es va portar des de Mèxic.

oan de Grau, baró de Toloriu, va participar en la conquesta de Mèxic com a capità de les forces de Ferran el Catòlic, sota el comandament d’Hernán Cortés. Conforme al que era freqüent entre els conquistadors de l’època, Joan es va casar o va conviure amb Xipaguazin Moctezuma, filla de l’emperador que en cristianitzar-se va prendre el nom de Maria. Hi ha dubtes sobre la naturalesa de la seva relació, doncs segons consta oficialment Maria va morir soltera a Toloriu el 10 de gener de 1537. Xipaguazin i Joan van tenir un fill: Joan Pere de Grau-Moctezuma, baró de Toloriu, batejat el 17 de maig de 1536 a la parròquia de Sant Jaume de Toloriu. Joan Pere va reclamar els títols, terres i béns del seu avi, però la contrapartida exigida va ser sempre la renúncia als seus drets de la corona de Mèxic, pel qual va romandre al castell de Toloriu amb els seus partidaris i algun indi que va acompanyar a la seva mare en la nova vida a Catalunya. Joan Pere es va casar amb Clara d’Albors, natural de Sant Pere de Lles davant del Notari Real de la Seu d’Urgell, Bartolomé Aragall, el 26 de gener de 1563. El fill d’aquests, Antoni Joan Jaume de Grau-Moctezuma, baró de Toloriu (batejat en la parròquia de Sant Jaume de Toloriu el 21 de setembre de 1570) es va casar amb una cosina seva Maria de Grau, amb la qual va tenir tres fills. Un d’aquests, Jaume, es va unir amb els Grau d’Aragó, coneguts com Gállego-Grau.

Així doncs de tant enrebesada història de la qual només en queda les restes de la casa, crec que es totalment lícit incloure-la dins d’aquest recull de patrimoni.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: