Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

El colomer del Sall

En època medieval els coloms eren molt apreciats per al consum, en especial els coloms silvestres, tal com ho havien estat en el món grecoromà. La cria i la cacera de coloms va ser important per a la vida de les poblacions de l’edat mitjana i n’han quedat testimonis a la toponímia, la documentació i diverses restes arquitectòniques.

Els coloms es podien criar en els punts enlairats de les cases urbanes, de vegades al cim de torres de defensa. En el món rural va ser molt corrent construir edificacions, sovint aïllades, els colomers o colomars on es reproduïen els coloms silvestres o roquers, o bé els tudons. Per això, en algunes comarques, se’ls anomenava tudoners. Eren construccions en forma de torreta, amb els paraments interiors ocupats pels rengles de cavitats o encaixos on niaven els ocells. La cria dels tudons en els colomers rurals no portava gaire feina, ja que s’alimentaven gairebé tots sols.

A Catalunya es coneixen notícies de l’existència de colomers i sobre la cacera de coloms o tudons des del s. IX, una activitat que devia venir de temps anteriors.

Com els colomers, les palomeres han deixat la seva emprenta a la toponímia. La palomera era un artefacte que servia per capturar els coloms silvestres aprofitant les seves petites migracions.

La cria i reproducció de coloms o tudons era, certament, una riquesa notable en els segles medievals.

A Catalunya posseïen colomers els senyors feudals i els monestirs en els seus dominis, però també en gran nombre els simples pagesos. En alguns països de més al nord (com a França), la construcció i possessió de colomers fou un privilegi feudal, propi dels homes lliures, però sembla que aquest dret senyorial no existia en la societat medieval catalana.

A l’Alt urgell poques construccions d’aquest tipus en resten ja, una d’elles es el colomer del Sall, en un estat força bo, de planta cuadrada, amb una entrada a ponent i en el qual es poden veure perfectament els habitacles on es feia criar als coloms. Probablement es deguè usar fins no fa gaire, o es restaurà fa uns anys doncs la seva conservació es realment bona.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: