Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

Aras

Els primers documents que tenim d’Aras daten del 846, s’en fa menció al Diplomari del monestir de San Climent de Codinet  (segles IX i X ). Imaginem que en altres documents ja perduts i del més proper, monestir de Sant Iscle i Sant Andreu de Sentelles, també s’en degué fer menció però com diem segurament aquests documents han desaparegut.

En aquells temps en el que hi havia població s’hi conreàven els cereals, i molt possiblemet fou un punt important de pas ja que molt a prop hi passava una via que passava pel coll d’Aras i menava cap a Codinet, passant abans per Cutenabarcii lloc de peatge. Es fa difícil imaginar el pas per aquelles muntanyes escarpades i exposades per carregar el cereal i comerciar amb ell a les poblacions més grans.

Etimologia : El nom Aras, ara Ares, té un significat en llatí que significa altar, o altars, el que ens fa pensar en dolmens o construccions semblants, i que no deu ser erroni ja que prop d’Aras s’hi troben un bon nombre de dolmens, sense contar els de la vall veïna de Cabó. A la mitologia grega Ares es el Dèu olímpic de la guerra.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: