Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

Cabanes i aixoplucs

Durant l’era medieval es construïren molts aixoplucs i cabanes que servien als pastors i pagesos de refugi i protecció en cas de mal temps, fins i tot s’hi guàrdaven les eines, i en els casos que els pastors venien de lluny hi feien una o dues nits. Aquestes construccions es feien amb pedra seca, en algun cas es cimentàven amb argila i calç, però tot i així èren construccions simples i que no han perdurat en el temps, com a mínim una gran part d’elles.

Es possible que en molts casos algunes d’aquestes cabanes es refèssin per a ser usades més endavant amb altres utilitats, fins i tot algunes restes es reconstruïren durant la guerra civil com a refugi o punt de vigilància per al bàndol franquista que creuà part de la nostra comarca amb moltes penúries.

En una petita sortida matinal vam trobar un parell d’aquestes construccions, de fet un aixopluc en un costat del camí, i un altre sota una bauma que feia la roca i de dimensions més gran i més elaborada, tot i que amb poc ús encara que aleshores gaudia d’un accés en molts casos ben marcat i amb marges ben definits, avui engolit per la densa vegetació, i que la fa cuasi bé inaccessible.

 

Davidmsfoto ©

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: