Urgèlia.

El patrimoni de l'Alt Urgell

Ponts i palanques.

Durant  l’època medieval es crearen acamins per unir els pobles, en moltes ocasions aprofitant part de les vies preromanes que ja exisitien, i en d’altres creant-ne de noves, així com camins de bast que s’enfilàven per les carenes de les muntanyes. Aquests camins, alguns empedrats i en molts casos recolzats per marges de pedra seca, son els encara ara veiem amagats i perduts enmig de boscos o prop de torrents.

Els ponts medievals més importants requerien la participació de les clases ben posicionades i dominants, estructures que facilitàven la feina del comerciant i del viatger salvant accidents geogràfics, però que en molts casos requeria el pagament dun tribut o peatge cada cop que es creuàven. En menor tamany hi existien les palanques, que no èren més que passeres o passarel·les més rudimentàries, en molts casos per salvar accidents geogràfics menors o rius de poc cabal, tot i així ens mostra la importància de pas en certes zones i la seva afluència.

Es difícil conèixer el seu orígen cronològic però en molts casos si no son d’origen medieval es segur que en aquell lloc hi existí un que amb el pas del temps s’anà refent, cal observar també si el pont o palanca es creuat per vies modernes o camins que ja existien fa més de deu segles.

El que avui ens porta a escriure aquest post es la base d’una d’aquestes palanques que vam trobar un dia reseguint un petit riu de la vall de Castellbó, vam  observar que efectivament de l’altra banda del riu hi venia un camí que encara conservava part del marge, per tant podem confirmar que es tracta d’una palanca, a més en la imatge podreu pareciar que en la part superior enfila algun tronc que devia fer de passera.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

pont

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: