Castell d’Agudes. (Kastro agudas) III

Després de forces mesos, diumenge vam tornar a fer una exploració al Cadí a la recerca de noves restes que ens indiquèssin on podia haver estat ubicat l’antic castell d’Agudes d’època medieval i propietat del comte Borrell, i que aquest en feu donació a Santa Maria de la Seu d’Urgell d’un alou que tenia per compra al terme del castell de Sant Jaume, i en les adjacències del Kastro Agudas, al terme del comtat d’Urgell.

Et est ipse alaudes in comitatu predictum Urigellum, in termino de castro sancti Iacobi apostoli vel aiacencias de kastro vocato Agudas”

Com el castell de Sant Jaume, el d’Agudes es trobava sota els domins del comte d’rgell, fet que queda demostrat amb la donació d’aquest a la Seu d’Urgell, i tal com cita el mateix document s’hi plantàven arbres fruiters, hi havia terreny de pastures i boscos per explotació.

En el darrer post en Pere Cerqueda Buchaca ens orientava sobre una possible situació en base al escrit situat més avall i que sembla allunyar-nos un xic del punt de les restes.

Es a l’espill manifest de totes les coses del vescomtat de Castellbò escrit a finals del segle XV per Pere Tragó.
“Lo terme de Adraén, segons relatió dels prohòmens de dit lloch, afronte a sol ixent llà hon diuen a la rocha de la Carbaça, e aquí afronte ab lo terme del Ges qui és del honorable Capítol d’Urgell, e aquí passe al Salt de la Olla e d’equí puia al castell de la Aguda e d’equí puge a la font de les Corts, (ara coneguda com Font dels Tres Senyors) e totes aquestes afrontacions són ab lo dit terme de Capítol. E d’equí partint puge al prat del Tarter e d’equi puge tot serrat al tuçal del Oler e d’equí va en la plane de Miró e d’equí puge a la Pedra Picada, sobre lo
coll de Sanct Salvador, e d’equí puia al trayner del Ginestar e va al prat del Pou; e partint d’equí va la font de Pradell Sobirana e d’equí puge al tuçal de Cadí, qui és devers sol yxent, e totes aquestes afrontacions ……”

Finalment en la nova exploració podem determinar que en un segon turó que fa carena amb el turó on a l’inici hi vam trobar restes podem veure vestigis d’algún tipus de construcció que semblen encerclar el turó.

A solana del turó hi ha a més força marges de pedra seca, alguns d’ells mig caiguts que indiquen activitat agrícola i que coincidiria amb la poca documentació que tenim sobre el castell. A falta de proves més fermes creiem que molt possiblement aquest sigui l’emplaçament del castell d’agudes antic Kastro Agudas de Cadí.

DMS_0752

DMS_0748

DMS_0747

 

4 pensaments sobre “Castell d’Agudes. (Kastro agudas) III

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s