Banat. Pont i estructures.

Hi ha cops que certs llocs tenen un poder d’atracció especial i et fan tornar i tornar per perdre’t pels seus boscos seguint un instint que no saps on et durà.

És el cas de Banat, recordo els cops que vaig anar quan cercava les restes de l’antiga vila de Banat,  i els cops que vaig tornar a verificar la ubicació del desaparegut castell.

Fa uns dies vaig tornar i amb sorpresa vaig veure un pont que mai abans havia vist tot i passar infinitat de cops per devant. És fa difícil ubicar-lo en una època exacta, pel seu estat de conservació és possible que l’obra actual sigui dels voltants del 1814, és probable que hi existís abans i que durant la guerra del Francés fou derruït i un cop passada la guerra fou reconstruït, recordem que un dels departaments que es van crear durant aquesta guerra va ser el del Segre amb seu a Puigcerdà.

Així doncs probablement aquest pont formaria part d’algun dels camins rals que comunicaria Banat vell amb LLetó i procedent d’Alàs, o cap algun dels cortals o molins propers, molt a prop d’aquest pont també hem observat una zona amb restes d’edificacions i marges en camps abandonats que menan cap al lloc on hi hauria ubicat el castell de Banat. Podríem concloure que al voltant del antic castell de Banat i de l’antigua vila de Banat Sobirà encara es podrien trobar edificacions habitables que es podrien encarregar del conreu i la cura dels camps, ens crida l’atenció també la toponímia del lloc on hem trobat els marges i les restes, Prat de la Vila, i que seria doncs d’aprofitament per la gent de Banat. És doncs un lloc curiós i poc estudiat, o almenys amb poca documentació i que segur te moltes coses a dir, queda clar linterés en ocupar aquestes terres donat que la seva alçada i la seva suau orografia afegit a la proximitat de fonts i torrents la feien un bon lloc per conrear en quantitat i estratègicament interessant per la seva amplia visió cap a Cerdanya i la plana de la Seu. En els documents consultats hem trobat informació sobre conreus de cereal, pastures per bestiar i arbres fruiters.

En futurs estudis si els hi ha seria interessant conèixer la raó del canvi d’ubicació de Banat Sobirà cap a l’actual Vilanova de Banat, que es feu el 1255 traslladant també el castell, ja que tot i que el turó on hi era Banat Sobirà era petit, aquest podia crèixer en direcció al castell i a ponent, de fet tot son especulacions que faig a partir de lectures, exploracions experiències i documentació però que per desgràcia no podem afirmar amb exactitud per no haver-hi una base de coneixement prou sòlida, que no ben documentada.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

 

Un pensament sobre “Banat. Pont i estructures.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s