L’etimologia és la ciència de la lingüística que estudia l’origen i l’evolució de les paraules: quan van entrar a la llengua, de quina font, i la manera en què llur forma i llur significat ha canviat. La paraula etimologia prové del grec ἔτυμον (étymon, significat veritable, de etymos veritable) i λόγος (lógos, paraula o tractat).
En els posts del bloc veureu uns apunts etimològics en els que sense voler aprofundir massa s’intenta trobar un significat del topònim i una relació amb la seva història. Aquestes notes son fruit del treball de recerca en diccionaris especialitzats i d’altres publicacions referenciades en l’apartat sobre bibliografia. En alguns apunts també inclourem el nostre punt de vista i les nostres reflexions sobre aquest orígen. Bàsicament hi trobareu tres tipus de topònims, els preromans, els romans, i els germànics i àrabs.
– Topònims preromans. Els topònims preromans ens ajuden a relacionar molts indrets amb comunitats bàsicament ramaderes, topònims com Nyus, Anyòs, es poden relacionar amb les deveses. En altres casos els topònims ens permeten entendre com i quines èren les característiques dels llocs habitats, Llirt (Ladirte) indret amb freixes; Ortedò (Artedone) alzinar…etc.
– Topònims romans. Trobem una major quantitat de topònims creats en època romana probablement degut a la major població de la regió i a la preservació d’un gran nombre de documents escrits. Trobem una gran densitat de toponímia romana als voltants de la Seu d’Urgell, el que ens demostra que fou un nucli important de població en època romana i que aquesta població fou continua i no hi haguè etapes de despoblament, que en molts casos ha fet desaparèixer topònims antics.
– Topònims germànics. Els topònims germànics molts cops corresponien a noms de persona, per això molts dels topònims actuals tot i la transformació soferta tenen l’orígen en noms de persona, Toxenne, Cutenabarcii, Taravaldo, Anseresa….etc Conorbau; Cutenabarcii; Corte Norowards. Tuixén; Tuxen; Toxenne Tarabau; Tarabaldi; Taravaldo. També es lògic pensar que en els topònims en que s’intueix un nom de persona, probablement ja existíen abans de la data en que es documenta aquest topònim.
Espero que aquest nou punt us aporti més informació i us sigui d’interès alhora que satisfà la vostra curiositat, complementant així la informació de cada indret.