Estalareny

Tot i tractar-se de un despoblat del segle passat, es important no oblidar que com la majoria de pobles de la comarca tene un orígen medieval, en el cas d’Estelareny hi farè una menció especial per tractar-se d’una “Dominicatura”;terra que un noble es reservava per a la seva explotació directa quan lliurava un feu. Així doncs entenem que a Estelareny hi havia un grup de persones que a canvi de la veneració cap al noble i uns pagaments en matèria d’arrendament, podíen treballar unes terres per al seu benefici. Una Dominicatura que estava sota el domini eclesiàstic del Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles, i el domini comtal de la Casa d’Urgell, amb el que queda clar que a part de comtes i vescomtes, hi havia nobles amb un poder adquisitiu elevat a la nostra comarca, com es el cas d’Estelareny.

El tipus de conreu de la terra que aleshores es realitzava en els domins propers era d’arbres fruiters, cereals, horts i alguna petita vinya, i fins i tot en algún cas es reservava una porció de terra per a pastures, de fet hem pogut observar que Estelareny resta envoltat de camps, tambè molt aprop es té constància de la cría de coloms, pensem que per a ús de missatgeria. I a mig camí entre Estelareny i Farrera dels Llops hi havía algun lloc on s’hi treballava el vidre. Amb tot això queda clar que ja fa més de mil anys la comarca de l’Alt Urgell era un important punt dins del territori català.

Etimologia: Estelareny provè del germànic Stilisind, tot i que amb la latinització passà a ser Estererenz, i així es com es documentà, però el seu orígen es germànic i era un nom propi, tenint en conte que es tracta d’una Dominicatura, aquesta propietat existí com a tal, ja abans de la seva documentació l’any 970.

 

Davidmsfoto @

Davidmsfoto ©

Un pensament sobre “Estalareny

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s