Puio Rotundo. Pui Redon (857)

Al nord de Bellestar i en una solana proper al pui redon i sota de la explotació de Cal Roger trobem el vilar de Pui Redon anomenat ja a l’any 857, molt proper a la torre defensiva de la que parlàvem en l’anterior post, i a Santa Eugenia de la Torre, petita esglèsia romànica amb unes tombes antropomorfes; i possiblement ja desapareguda, una torre de guaita o vigilància.

Concretament surt nomenat en les actes de consagració de les esglésies del bisbat d’Urgell, i en el arxiu capitular de la Seu d’Urgell. El vilar en qüestió probablement fou un vilar fortificat, els masos que trobem en conjunt tenen una disposició defensiva, a l’interior hi trobem una petita plaça, i en alguna de les parets dels masos una espitllera. Del Puio Rotundo medieval poca cosa queda a part potser de la espitllera i la disposició dels masos, i algunes restes de paret sobre les que es van anar refent i ampliant les cases adaptant-se a les necessitats de l’època, sabem que la darrera restauració important que es va fer en tot el vilar fou l’any 1829 per les inscripcions trobades.

Com sempre la evolució ha anat esborrant qualsevol resta del passat, la conservació de documents antics es el que ens ajuda a confrontar dades i situar antigues vil·les i vilars on ara hi ha pobles, veïnats, masos i bordes, la història fisica es perd però la escrita no, i això fa que en arribar a certs llocs i escoltar el silenci ens ajudi a sentir el soroll del passat, les gents, les eines treballant la terra i els caballs.

El poblat de Pui Redon, com el de Campmajor una mica més amunt i algún mès de la vora estàven sota el domini comtal de la casa d’Urgell, en els anys en que hi havia el vescompte Giscafred, molt probablement podien explotar les terres però havien de passar una part dels productes als vescomptes.

Molt a prop s’hi trobàven les esglèsies de Santa Leocàdia, i Sant Pere.

Etimologia: El mot Puio ve a ser un mot d’origen geogràfic com ho pot ser puig, o pujol referint-se a turò, però molt usat a l’hora de nomenar vil·les en temps medievals i que la majoria han sofert transformacions, acutalment encara es conserven alguns, com el Pui de Segur, o Sant Mateu de Pui d’Olivesa. Probablement també era una manera d’anomenar un poble o poblat. En canvi el mot rotundo prové del llatí rotun i que vol dir arrodonit o amb forma rodona, i certament la disposició de les cases del vilar, creant aquesta fortificació es arrodonida, amb el que ens fem una idea l’origen del nom.

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Davidmsfoto ©

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s